IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват забавяне на пазара на автомобили в Европа тази година

Причина за това са поскъпването, световната криза в кредитирането и забавянето на щатската икономика

18:00 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват забавяне на пазара на автомобили в Европа тази година
Очаква се растежът на европейския автомобилен пазар да се забави през 2008 година, посочва в свой доклад днес Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA), цитирана от ДПА.

След растежа през 2007 г. прогнозите за търсенето сигнализират за спад на регистрациите на коли през 2008 г., се казва в доклада.

Поскъпването на петрола, световната криза в кредитирането и забавянето на щатската икономика вероятно ще окажат въздействие върху по-голямата част от автомобилния пазар в Западна Европа. Продажбите в този регион се очаква да спаднат с 0,6 на сто спрямо предишната година.

От петте водещи по продажби страни членки на асоциацията - Германия, Италия, Франция, Великобритания и Испания, само във Франция и Германия се очаква растеж на продажбите на автомобили през тази година. Продажбите на западноевропейския пазар имат дял от 92 на сто от близо 16-те млн. нови автомобила, регистрирани в Европа през 2007 г.
 
В новите страни членки на ЕС се очаква продажбите да забавят ръста си до 9 на сто на годишна база през 2008 г. спрямо 13,9 на сто през 2007 г.
 
Общо 19,7 млн. коли, камиони и автобуси са били продадени през 2007 г., което е повишение с 5,3 на сто спрямо предходната година, като повечето от тях са произведени от страни членки на асоциацията.

Докладът потвърждава популярността на дизеловите автомобили, които през 2007 г. са били 53,3 на сто от всички регистрации на нови коли в ЕС. "Продължителният растеж на търсенето на дизелови автомобили до голяма степен се обяснява с подобрената технология на дизеловите двигатели, значителното увеличение на цените на горивата и нарастващите изисквания на потребителите за икономичен разход на гориво", се посочва в доклада.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още