IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания въвежда данък „имигранти“

Пристигащите на Острова ще плащат специален данък, който ще се използва за финансиране на здравеопазването и образованието

10:25 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания въвежда данък „имигранти“

Имигрантите, влизащи във Великобритания, ще трябва да плащат нова такса, която правителството смята да въведе, за да ги накара да плащат за ползваните от тях обществени услуги, съобщи Daily Telegraph.

Пристигащите на Острова ще плащат специален данък, който ще се използва за финансиране на здравеопазването и образованието.

Идеята възникна, след като стана ясно, че образователните, социалните и здравните услуги в страната се ползват от все повече имигранти и бюджетите им имат нужда от милиони лири в допълнение всяка година, за да се справят с наплива от хора.  

Вътрешният министър на страната – Джаки Смит, ще обяви и една по-особена клауза от новъведението – че тези чужденци, за които имиграционните служби преценят, че са в по-голяма тежест за страната, ще плащат и по-висок данък.

Това означава, че по-възрастните хора, които ще имат нужда от повече здравни грижи, ще плащат повече от младите имигранти.

Според някои обаче дори и тази мярка няма да доведе до събирането на необходимите суми за покриването на разходите на тези сектори.

Засега информацията е, че данъкът ще възлиза на 10% от сумата, плащана за обикновена виза (200 лири). Това означава, че хората, които искат да останат на Острова повече от 6 месеца, ще дават допълнително по 20 лири такса.  

Министрите се надяват по този начин да събират по 15 милиона лири на година, въпреки че от ръководствата на различни социални ведомства заявиха, че им трябват по допълнителни 25 милиона лири на година, за да успяват с нарасналото потребление на услугите им.

Освен това източноевропейците нямат нужда от визи, за да влизат във Великобритания, тъй като са в Европейския съюз, и така ще избегнат плащането на този данък, пише още Daily Telegraph.

Визите важат само за чужденци извън границите на ЕС с изключение на гражданите на някои от страните от Британската общност на народите.

Гражданите на страни извън ЕС получават шестмесечна виза, а хората, които искат да работят в страната, могат да получат 2- или 10-годишна виза.

Вестникът пише още, че според негови източници, имигрантите, които искат да получат британско гражданство, ще чакат по-дълго отколкото досега.

Процесът ще бъде разделен на три етапа. Първият продължава пет години, през които човекът ще има само временно разрешение за престой. След това кандидатът става гражданин на Острова с изпитателен срок от 1 година и накрая, ако премине специално създаден за случая езиков тест, получава пълноправно гражданство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още