IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов рекорд за петрола– 100,10 долара за барел

Цената на черното злато за трети път тази година минава над 100 долара, опасенията за ограничени доставки движат пазара

09:31 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов рекорд за петрола– 100,10 долара за барел

Цената на суровия петрол постави нов рекорд по време на първата сесия за седмицата в САЩ. Котировките се изстреляха с близо 5 на сто заради опасения, че доставките ще бъдат затруднени през следващите месеци.

Черното злато постави нов рекорд, поскъпвайки с 4,7 на сто (4,51 долара) до цена на затваряне 100,01 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Сделки имаше и при абсолютния до този момент рекорд от 100,10 долара за барел.

Поскъпването беше най-голямо за последните два месеца и дойде като резултат от очакванията за съкращаване на доставките от Организацията на страните-износителки на петрол в летните месеци.

В електронната търговия петролът отстъпи от рекордните си позиции в очакване на данните за петролните запаси на САЩ, които според анализаторите ще отбележат нов ръст. В електронната търговия цената на мартенските фючърси се понижава със 76 цента до 99,25 долара за барел.

Срокът за сключване на контракти с доставка през март изтича днес, като на борсата в Ню Йорк все по-активно се търгуват априлските фючърси. На електронната платформа на борсата цената им към момента е 99,02 долара за барел, или с 68 цента по-ниска от цената на затваряне.

В Лондон Брентът също постави рекорд, поскъпвайки с 3,9 на сто до 98,56 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне, откакто се търгува с фючърси. Впоследствие на електронната платформа на борсата суровината поевтиня със 71 цента и към момента се търгува по 97,85 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още