fallback

Дерипаска предпочете Хонконг пред Лондон за листването на своя компания

Азиатската борса предлага по-големи възможности за привличане на капитал за компаниите от добивния сектор

15:47 | 19.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Олег Дерипаска планира да предложи част от акциите на една от компаниите си от добивния сектор на борсата в Хонконг, съобщава Wirtschaftsblatt.
Става дума за компанията СМР (Союзметалресурс), която оперира в производството на мед и молибден. СМР е част от холдинга на руския милиардер „Базов елемент“, като плановете са за предлагане на 25 на сто от капитала на дружеството. IPO-то трябва да се проведе през третото или четвъртото тримесечие на настоящата година.
Стойността на СМР се оценява на около 475 млн. долара. Компанията произвежда приблизително 6 на сто от световното търсене на молибден - метал, който се използва при добива на благородни метали. През последните години СМР се занимава все по-активно и с проучването на златни залежи и добив на злато.
Решението за листването на СМР в Хонконг е дошло след отлагането на планираното за ноември IPO на друга компания на Дерипаска – Русал, което трябваше да бъде на лондонската борса. Русал има сериозни позиции в производството на алуминий, но заради кризата на финансовите пазари публичното й предлагане, което трябваше да набере 6 млрд. евро, беше отложено, тъй като се появиха съмнения относно готовността на пазара да предложи средства в такъв размер.
Обстоятелството, че азиатският пазар все още остава атрактивен и жаден за нови компании, е довело до идеята за листването на компанията в Хонконг. Като цяло на този пазар компаниите от добивния сектор успяват да наберат с около 50 на сто повече капитал, отколкото в Лондон, добавя още изданието.
Союзметалресурс управлява ресурсите на холдинга „Базов елемент“ с изключение на сектора на алуминиевото производство. Към момента от холдинга са обявили намерение за набиране на 10 млрд. долара през следващите три години чрез продажбата на акции от различни дъщерни компании, сред които има представители на автомобилния сектор, авиацията, строителството и т.н.
Подразделението за осигуряване на ресурси е донесло общо 544 млн. долара от общия приход на компанията за 2006 година, който възлиза на 18,5 млрд. долара. СМР притежава добивни кариери в Кавказ и в Сибир. През 2006 година кариерите са утроили добива на железен молибден до 4622 тона. Плановете за 2007 и 2008 година са ръст на производството с по още 10 на сто.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още