IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола пак нагоре

Опасения за количеството на доставките през следващите месеци подкрепиха черното злато и то продължи да поскъпва

09:12 | 19.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола пак нагоре

Суровият петрол повиши цената си и през изминалото денонощие, като в основен двигател на поскъпването се превърнаха спекулациите, че държавите от Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) ще вземат решение за намаляване на производството на суровината заради края на зимния сезон. Следващото редовно заседание на ОПЕК е насрочено за 5 март, а индикации за подобен ход бяха дадени преди седмица от представители на Алжир и Иран, припомня Bloomberg.

За ръста на котировките допринесе и вчерашният взрив в една от петролните рафинерии в Тексас, което допълнително заплашва предлагането на суровината на американския пазар.

В отсъствието на борсова сесия в Ню Йорк заради вчерашния почивен ден в САЩ, петролните контракти с доставка през март поскъпват вече със 77 цента (0,81 на сто), спрямо цената на затваряне от петък, до 96,27 долара на барел на електронната платформа на борсата.

На борсата в Лондон вчера черното злато поскъпна с 0,3 на сто (28 цента) до 94,91 долара за барел. В електронната търговия цената на контрактите с доставка през април продължи да се движи нагоре и към момента добавя нови 19 цента (0,2 на сто) до 95,10 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още