IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-добрите градове за работа в Румъния

Букурещ, Тимишоара, Клуж, Брашов и Сибиу са най-предпочитани от служители и специалисти по човешки ресурси

16:46 | 18.02.08 г.
Най-добрите градове за работа в Румъния
Букурещ, Тимишоара, Клуж, Брашов и Сибиу са най-добрите градове за работа в Румъния, сочи проучване на Ziarul Financiar сред служители и специалисти по човешки ресурси. Градовете са избрани на базата на нивото на заплатите и инвестициите.

Мненията са единодушни за първите две позиции – Букурещ и Тимишоара. Спорни обаче са били следващите две места, като за тях са се борили Яш, Сибиу и Брашов. Констанца, вторият по големина румънски град след столицата, не успява да влезе в Топ 5, като според респондентите ще отнеме няколко години преди градът да стане привлекателен като място за работа.

Основното предимство на Букурещ са високите заплати, които са поне с 30% по-големи от тези в провинцията. Средната брутна заплата в румънската столица през миналата година е била над 1900 леи (520 евро), сочат данните на националния статистически институт на страната. Сумата е с 500 леи (135 евро) повече от средното възнаграждение извън столицата.

Освен това, в Букурещ има най-силен недостиг на служители, като безработицата към края на миналата година е била 1,8%.

Ако заплатите не се вземат предвид, Букурещ би изпаднал до пето място, предимно заради инфраструктурата и високите наеми.

„Ако аз трябваше да избирам град, в който да работя, бих се насочил към западната част на страната, тоест Тимишоара, Клуж или Арад. Макар и заплатите да са по-високи в Букурещ, градът е силно пренаселен“, коментира министърът на труда на Румъния Паул Пакурару.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още