IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Внасят закона за първата банкова национализация на Острова от 14 години

Днес ще бъде представен планът на правителството за бъдещето на Northern Rock, която първа усети ударите на ипотечната криза

10:23 | 18.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Внасят закона за първата банкова национализация на Острова от 14 години

Министър-председателят на Великобритания Гордън Браун ще внесе закон за национализация на банката Northern Rock, след като Централната банка отхвърли предложенията за спасяване на институцията от частен инвеститор, съобщава Bloomberg.

Базираната в Нюкасъл банка преживя тежките последици на банковата паника в края на лятото, когато заради проблеми в ликвидността се наложи търсенето на спешно финансиране от Централната банка. Това доведе до срив на доверието към Northern Rock и вложителите започнаха да теглят депозитите си със скорост от над 1 млрд. лири дневно.

Днес търговията с книжата на Northern Rock ще бъде спряна, като по-късно ще стане ясно как ще бъдат компенсирани акционерите в банката. Очаква се премиерът Браун да даде пресконференция в 11 часа местно време (13 часа българско), а министърът на финансите трябва да представи плана за национализация пред долната камара на парламента два часа и половина по-късно.

Национализацията на Northern Rock ще бъде първата подобна операция на Острова след 1984 година. Тя ще наруши значително плановете на управляващата лейбъристка партия, тъй като ще прехвърли върху бюджета задълженията на банката и отговорността за бъдещето на 6 500 нейни служители. Към момента активите на Northern Rock се оценяват на около 113 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още