IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава ралито си и в началото на новата седмица

Черното злато продължава да поскъпва, след като през миналата седмица цената му скочи с 4,1 на сто и отново премина 95 долара за барел

09:09 | 18.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът продължава ралито си и в началото на новата седмица

Цената на суровия петрол продължи ралито си от миналата седмица и днес и котировките трайно се задържаха над 95 долара за барел.

От началото на електронната търговия днес на платформата на борсата в Ню Йорк черното злато поскъпва с 0,17 на сто (16 цента) до 95,66 долара за барел. В последния ден на миналата седмица контрактите с доставка през март повишиха цената си с минималните 4 цента до 95,50 долара за барел. По време на сесията обаче бяха достигнати най-високите нива за последните пет седмици при цена 97,67 долара за барел.

Поскъпването на черното злато, което за петте сесии на изминалата седмица възлезе на 4,1 на сто, се дължи на повишаването на атрактивността на суровините като средство за предпазване от инфлацията, както и заради опасността от прекъсване на доставките от Венецуела за САЩ. Подкрепа на по-високите цени оказаха и добрите данни за състоянието на икономиките на Китай и Япония, което даде основания да се смята, че търсенето в двете държави няма да намалее в скоро време.

На борсата в Лондон в петък котировките на петрола от сорта Брент отстъпиха с 0,6 на сто до 94,36 долара за барел. Новата седмица започна с поскъпване на суровината и на електронната платформа на борсата към момента цената е с 26 цента по-висока, или 94,89 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още