IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платината поскъпна с 10% тази седмица до нови рекордни стойности

Рязкото поскъпване на ценния метал през последните няколко дни се дължи на проблеми в доставките на метала от Южна Африка

15:06 | 16.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Платината поскъпна с 10% тази седмица до нови рекордни стойности

Фючърсите на платината с доставка през април достигнаха рекордните 2 079,90 долара за тройунция в петък, като отчетоха повишение от 10% на седмична база.

Рязкото поскъпване на ценния метал през последните няколко дни се дължи на проблемите в доставките на метала от Южна Африка, най-големият прозводител на платина в света, коментират анализатори, цитирани от Marketwacth.

Цените на платината регистрират непрекъснато повишение от средата на януари насам, подкрепено от сериозни енергийни проблеми на добивните компании, опериращи в Южна Африка. Голяма част от тях бяха принудени да оперират с понижен капацитет и да понижат прогнозните си резултати.

Южна Африка реализира около 79% от световното производство на платина, Русия произвежда 12%, страните от Северна Америка – 5%, а останалите 4% са от други държави.

Анализатори на Credit Suisse очакват дефицитът в предлагането на платина да се разишири до 650 000 унции тази година, или около 10% от общото търсене.

Според експерти, цените на платината все още са далеч от образуване на “балон”, тъй като спекулативните позиции са сравнително малко.

На противоположния полюс тази седмица бе златото, което регистрира седмичен спад от 1,8% до 906,10 долара за тройунция.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още