IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

UBS: Банковият сектор изправен пред загуби за още 200 млрд. долара

В случай на криза на пазара на застрахователите на облигации, проблемите за финансовия свят ще се задълбочат

16:10 | 15.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
UBS: Банковият сектор изправен пред загуби за още 200 млрд. долара
Банковият сектор остава под сериозен риск, като съществува вероятност за отписвания на активи за 203 млрд. долара, смятат от водещата швейцарска банка UBS. Основна роля за опасенията играе влошаването на ситуацията в сектора на застрахователите на облигации, където съществува голяма вероятност от сериозна криза, предава Bloomberg.

До момента загубите, свързани с високорисковите ипотеки и структурираните дългове, възлизат на 150 млрд. долара, изчисляват от UBS. Те обаче могат да нараснат още, като за структурираните дългови облигации (CDO) се предвиждат още 120 млрд. долара, за структурираните инвестиционни схеми (SIV) – 50 млрд., 18 млрд. долара за ипотечните облигации и 15 млрд. за заеми с ливъридж. „Рисковете нарастват и се разпространяват, а ликвидността все още е далеч по-ниска от нормалната“, се казва в съобщението на банката.

Най-големите играчи в сектора на застраховането на облигации - MBIA и Ambac Financial Group, изпитват сериозни трудности в опитите си за запазване на висок рейтинг (ААА), тъй като кризата в ипотечния сектор води до отписвания на активи, които значително понижават цената на структурираните инструменти, които са застраховани. Големият проблем за застрахователите се изразява в това, че те са поели ангажимент за поемане на задълженията по лихвените плащания и номинала на облигациите към притежателите им в случай на фалит на емитента.

Заради сложната ситуация и големите рискове за застрахователите, рейтинговите агенции изискват от тях заделянето на допълнителен капитал за удовлетворяването на евентуалните претенции. В условията на понижена ликвидност обаче това не е никак лесно и води след себе си сериозни проблеми, тъй като понижаването на рейтинга води до загуба на правото за застраховане на нови емисии. Именно новите емисии обаче дават възможност за привличане на средства от премиите по застраховките.

Безизходицата доведе до намесването на милиардера Уорън Бъфет на пазара на застраховки, като американецът направи опит да притисне конкуренцията си, предлагайки така необходимите капитали. По-рано през седмицата той предложи да презастрахова емисии от общински облигации и да поеме задълженията по тях, като голяма част от специалистите видяха в това опит да завземе все още печелившия пазар на общински ипотеки, а за конкурентите си да остави само рисковите ипотеки. До момента нито една от застрахователните компании не е приела предложението на Бъфет.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още