IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът премина над 95 долара за барел

Черното злато поскъпна значително заради оптимизъм относно перспективите пред азиатските икономики

09:21 | 15.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът премина над 95 долара за барел
Цената на суровия петрол мина над 95 долара за барел, тъй като пазарите приеха позитивно добрите новини за азиатските икономики от вчера и днес. Те върнаха доверието в икономическия ръст и стимулираха търсенето на суровината, което доведе до достигането на най-високата цена за последния месец.

От началото на настоящата седмица черното злато е поскъпнало с 3,7 на сто, което е най-голямото седмично повишение от 2 ноември насам. Оптимизмът завладя пазарите и цените на суровините се покачиха след данните за изненадващо големия ръст на брутния вътрешен продукт на Япония и след новината, че паричното предлагане в Китай се е увеличило.

По време на борсовата сесия в Ню Йорк петролът поскъпна с 2,4 на сто до 95,46 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне от 9 януари насам. Само преди седмица пък беше регистрирано най-ниското ниво на котировките от началото на годината при 86,24 долара за барел. На електронната платформа на борсата контрактите с доставка през април отстъпват 29 цента до 95,17 долара за барел.

В Лондон вчера беше последният ден на търговия с мартенски фючърси. Те поскъпнаха с 1,9 на сто до цена на затваряне 95,09 долара за барел. Контрактите с доставка през април поскъпнаха с 2,23 долара (2,4 на сто) до 95,16 долара за барел, а в азиатската сесия цената им се понижава с 39 цента до 94,77 долара за барел.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още