IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Societe Generale вече е мажоритарен собственик на руската Росбанк

Сделката възлиза на 2,33 млрд. долара, което е рекорд за руския банков пазар

12:08 | 14.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Societe Generale вече е мажоритарен собственик на руската Росбанк
Най-голямата френска банка Societe Generale от вчера официално е мажоритарен собственик на руската банка Росбанк, съобщи вестник Комерсант. Сделката възлиза на 2,33 млрд. долара, което е рекорд за руския банков пазар.

Доскоро френската банка е притежавала 20% минус една акция от Росбанк, които са придобити на два етапа – през юни и септември 2006 г. Тогава е подписана и опция за покупката на още 30% плюс две от акциите на руската банка, с възможност за нейната реализация до края на тази година. Миналата есен Societe Generale е взела решение за предсрочна реализация на тази опция.

Societe Generale притежава в Русия още Societe Generale Изток, ипотечната банка Делтакредит и компанията Русфинанс.

Росбанк притежава третата по големина в Русия клонова мрежа и към 1 октомври 2007 г. заема 13-то място в страната по размер на собствения капитал (близо 1,28 млрд. долара) и 10-то – по размер на активите (над 10,6 млрд. долара).

Анализатори отбелязват, че Societe General e успяла да приключи сделката за придобиване на контрол над Росбанк, независимо от загубите си в размер на 4,9 млрд. евро към края на януари в резултат на измамни сделки на брокера на банката Жером Кервиел.

Затова, според руски анализатори, Societe Generale не е закупила Росбанк със собствени средства, а чрез дългово финансиране, привлечено, по всяка вероятност, в рамките на сделки извън пазара. Основание за това дава информацията, че напоследък Societe Generale търси нов акционер. Което пък не изключва версията, че парите за сделката по покупката на Росбанк са осигурени от потенциален инвеститор, с който е постигната предварителна договореност да стане собственик на част от капитала на Societe Generale, пише руският вестник.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още