IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доколко е важно да си привлекателен?

Хората, които са смятани за привлекателни, печелят повече от определяните като "средна работа" и "непривлекателни"

11:42 | 14.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доколко е важно да си привлекателен?

Няколко проучвания показват, че хората, които са смятани за привлекателни, печелят повече пари от тези, които са определяни като „средна работа“ и „непривлекателни“, пише списание Forbes.

Според проучване на двама професори по икономика от щатски университети - Даниел Хамърмеш и Джеф Бидъл, една трета от групата на служителите мъже, определяни като „привлекателни“, получават заплата с 5% по-висока от групата „средна работа“. Най-малко привлекателните служители мъже получават около 10% по-малко от средната група. При жените проучването е открило разлика от 9 на сто между заплащането на най-привлекателните и на най-непривлекателните.

Двамата професори са направили и друго изследване през 1998 г. сред юристи по професия. Те са взели снимки от завършването на няколко випуска през 70-те и 80-те години на неназован правен университет, както и снимки на същите тези студенти 20-25 години по-късно. Четирима наблюдатели от различни възрасти са класирали привлекателността на бившите студенти с оценки от 1 („грозен“) до 5 („красив“).

Резултатите варирали в зависимост от това колко време човекът е прекарал като част от работната сила. И все пак основната идея е ясна – пет година след завършването мъж юрист с оценка над средната е печелел 10% повече от свой бивш състудент с оценка под средната. 15 години след завършването тази разлика се увеличава на 12%. Освен това юристите с оценка над средната работели по-скоро в частния сектор, докато тези с оценка под средната – в обществения.

Според Хамърмеш обяснението е в това, че адвокатите трябва да са способни да привличат клиенти. „В правото привлекателните адвокати се стремят към области, в които трябва да спечелят клиенти. Работодателят може и да те възнагради за това, че изглеждаш добре, но със сигурност ще те възнагради за способността ти да привличаш клиенти“, коментира Хамърмеш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още