IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът пак поскъпва

Ръстът в продажбите на дребно в САЩ и по-ниската от очакванията стойност на запасите подкрепиха цената на черното злато

08:50 | 14.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът пак поскъпва

Суровият петрол поскъпна отново след пониженията в цената от началото на седмицата, след като вчера в САЩ бяха изнесени изненадващи данни за ръст в продажбите на дребно и увеличено потребление на бензин, които подействаха за смекчаване на негативните настроения и прогнози за изпадане на американската икономика в рецесия.

За повишаването на цените подейства и по-ниският от очакванията ръст на петролните запаси в САЩ, които са се увеличили с 1,07 млн. барела през последната седмица. Анализаторите очакваха ръст на запасите от 2,4 млн. барела. Котировките се повишиха и заради конфликта между американската компания Exxon и държавната петролна компания на Венецуела, който поставя под въпрос доставките от страна на латиноамериканската държава.

През последната седмица вносът на петрол в САЩ е намалял със 7,4 на сто до 9,74 млн. барела дневно, което е най-ниското ниво от декември насам. Вносът на петролни продукти пък се е свил с 20 на сто до средно 3,36 млн. барела дневно, показват данните на енергийното министерство на САЩ.

По време на борсовата сесия в САЩ петролните контракти с доставка през март поскъпнаха с 49 цента (0,5 на сто) до 93,27 долара за барел. На електронната платформа на борсата суровината продължи да поскъпва и в азиатската търговия струва 93,43 долара за барел, или 16 цента по-скъпо.

В Лондон вчера петролът от сорта Брент поскъпна с 0,5 на сто (46 цента) до цена на затваряне 93,32 долара за барел. В електронната търговия цената на черното злато продължи да се движи нагоре и към момента достига 93,55 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 16.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още