IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК отказва на САЩ двустранни договори за авиационната безопасност

От ЕК настояват САЩ да се придържат към подписаното през 2007 г. споразумение с ЕС по тези въпроси

17:39 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК отказва на САЩ двустранни договори за авиационната безопасност
Според Европейската комисия е „недопустимо” намерението на САЩ въпросите по безопасността на полетите да бъдат решавани на двустранна основа със страните от ЕС, е заявил дипломат от ЕС, участващ в преговорите, съобщава Итар-Тасс.

По-конкретно става въпрос за предоставяне на американските специални служби на голям обем информация за пътниците, летящи от Европа за САЩ, а също и за присъствието на борда на самолетите на въоръжени офицери от службите за безопасност от ЕС.

От ЕК настояват САЩ да се придържат към подписаното през 2007 г. споразумение с ЕС по тези въпроси, като се отнасят с особено внимание към обмена на информация за личните данни на пасажерите, така че да не бъдат нарушавани основните им права и свободи.

Смята се, че САЩ разчитат на подписване на такива двустранни споразумения с редица страни от Източна Европа, тъй като американските дипломати вече са намекнали, че това може да ускори въвеждането на безвизов режим за влизане в САЩ за гражданите на тези страни.

По мнението на редица експерти обаче изискванията на САЩ за даването на голямо количество лична информация за пасажерите практически се покрива със стандартната практика за издаване на визи.

Еврокомисарят по сигурността Франко Фратини пък е предложил днес да се взимат пръстови отпечатъци на всички влизащи на територията на ЕС чужденци с цел по-ефективна борба с нелегалната миграция и организираната престъпност. За да стане това предложение факт, то трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и от Европарламента.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още