IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лондонските банкери с по-ниски бонуси, харчат като за последно

Някои от банковите служители се готвят да напуснат, други пък се подсигуряват с адвокат

10:00 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лондонските банкери с по-ниски бонуси, харчат като за последно

Тъй като финансовите компании в Лондон раздават по-малки бонуси тази година, някои разочаровани банкери се канят да напуснат, а други търсят правен съвет. Повечето обаче харчат като за последно, пише Ройтерс.

Загубите вследствие на ипотечната криза в САЩ и забавянето при броя на сключените сделки изчерпиха средствата, които банките обикновено раздават като възнаграждение на служителите си за работата през годината. „Сезонът на бонусите“ е от декември до април, като повечето европейски банки изказват „златните си благодарности“ през февруари.

За някои служители бонусите са намалели спрямо предходната година с три четвърти, а от Британския център за икономически и бизнес проучвания прогнозират понижение на бонусите на членовете на бордовете с най-малко 16 на сто.

Бонусите в лондонското Сити варират между 100 хил. паунда за анализатори и брокери до няколко милиона паунда за старши банкери. Стандартният бонус е голям поне колкото основната заплата, която в добри години представлява едва между 10 и 20 на сто от общото възнаграждение.

Миналия месец от Merrill Lynch съобщиха, че висшите ръководители на банката не са получили бонуси за 2007 г., след като финансовата институция отчете чиста загуба в размер на 12 млрд. долара за второто полугодие.

Служителите приемат такива новини различно. Някои брокери решават да напуснат, след като са получили същия или по-малък бонус от миналата година. Според скорошно проучване сред 1874 професионалисти от Ситито, проведено от сайта за финансови кариери eFinancialCareers.com, повече от половината анкетирани са заявили, че ще си търсят работа в друга банка, ако останат недоволни от бонусите в края на годината.

Увеличава се броят на тези, които се страхуват да напуснат заради несигурността на пазара и недостига на работни места, и затова се обръщат към адвокати. „Служителите могат да повдигнат обвинение срещу работодателя си въз основа на твърдение, че решението за бонуса им е било нерационално или следствие на каприз“, пояснява Ричард Линскел от адвокатската фирма Dawsons LLP.

Въпреки оплакванията от ниските бонуси продавачите на луксозни стоки в Лондон не забелязват признаци на затягане на коланите.

Продажбите на бижутерските магазини David M. Robinson, които предлагат марки часовници като Patek Philippe и Cartier, са нараснали с 20 на сто до рекорд за тримесечието до декември.

Sealine – британски производител на луксозни яхти, е отчел 10 на сто ръст в продажбите си на дребно по време на изложение на яхти в Лондон миналия месец, посетено от много банкери от Ситито.

Причината за недоволството на банкерите от лондонското Сити от ниските им бонуси не е само в отражението върху начина им на живот, а най-вече в сравнението с техните колеги. "Ако смятаха, че бонусите на всички са по-ниски, вероятно нямаше да са толкова недоволни", коментира Линскел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още