IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъфет с предложение за застраховане на облигации, застрахователите в шах

Изискванията на кредитните агенции към застрахователите на облигации да набавят още капитал накара милиардера да започне спекулативни операции, борсата реагира положително на новината

17:44 | 12.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бъфет с предложение за застраховане на облигации, застрахователите в шах

Милиардерът Уорън Бъфет обяви, че е предложил да поеме задълженията по общински облигации, гарантирани до този момент от MBIA, Ambac и FGIC. Общата сума на задължението, което инвеститорът е изявил готовност да поеме, възлиза на 800 млрд. долара под формата на презастраховане на облигациите.

Компанията, която Бъфет управлява – Berkshire Hathaway, e обявила, че ще предостави 5 млрд. долара за осъществяване на плана, който изключва поемането на гаранции по високорискови ипотечни облигации, предава Bloomberg. Една от трите компании, обект на предложението, го е отхвърлила, докато други две все още не са изразили становище, става ясно от изказване на Бъфет пред CNBC.

По отношение на въпроса дали се намесва на застрахователния пазар на облигации, за да помогне за запазването на рейтингите на досегашните играчи, Бъфет е отговорил, че „когато отиде при Свети Петър, няма да представи този ход като причина да бъде пуснат в Рая“. По думите на милиардера единствената причина за действията му е правенето на пари.

Плановете на милиардера се приемат като опит от негова страна да успее да се възползва от проблемите на застрахователите на облигации, предоставяйки им средства срещу високодоходните общински книжа. При такава ситуация обаче за MBIA, Ambac и FGIC всъщност ще останат единствено високорискови облигации, което ще им попречи да задържат високия си кредитен рейтинг, ако проблемите в ипотечния сектор се задълбочат. 

Застрахователите на облигации издават полици, които дават гаранции за покриване на плащанията, ако емитентът на облигациите фалира. Презастраховането пък предоставя допълнително ниво на защита за инвеститорите, които са придобили облигации. Едни от най-големите играчи в този бранш в САЩ към момента - Armonk, разположената в Ню Йорк MBIA, Ambac и FGIC изпитват трудности заради сложните инвестиционни схеми, при които общински и ипотечни облигации, както и заеми за придобивания се преструктурират в инвестиционни продукти с различна степен на риск.

В резултат на ипотечната криза в САЩ цената на голяма част от този тип инструменти се срина, което принуди рейтинговите агенции да накарат застрахователите на продуктите да набавят още капитал с цел да запазят високия си рейтинг. През последните месеци застрахователите на облигации са подложени на натиск от страна на рейтинговите агенции, които се опасяват, че застрахователите не разполагат с достатъчно средства, за да покрият евентуалните претенции заради ипотечната криза и опасността от фалити. Огромната необходимост от притежаване на най-висок рейтинг е продиктувана от факта, че единствено онези, които притежават рейтинг ААА, могат да извършват застраховане на нови емисии и клиенти.

Новината за плановете на Уорън Бъфет се отрази положително на фондовите пазари, като в първите 45 минути на днешната сесия Dow Jones нарасна с 1,51 на сто (184,53 пункта) до 12 424,54 пункта. Nasdaq също бележи ръст и към момента добавя 0,97 на сто до 2 342,64 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още