IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов рязък скок на петрола

Цената на суровината се повиши до едномесечен връх при опасения за ограничени доставки през следващите седмици

09:11 | 12.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов рязък скок на петрола

Цената на суровия петрол продължи да се повишава, след като в петък суровината поскъпна рязко на борсите в Лондон и Ню Йорк. През първата борсова сесия за седмицата в САЩ черното злато достигна едномесечен връх, след като поскъпна с 2 на сто. За новото повишение влияят сериозните опасения за количеството на доставките през следващите месеци.

Към спекулациите, че венецуелският президент Уго Чавес ще спре  доставките за САЩ и проблемите с добива на суровината в Нигерия, се добавиха и очакванията за намален добив на петрол в Северно море през следващия месец, както и затварянето на няколко американски рафинерии заради проблеми с електрическото захранване.

Тези събития тласнаха цената на петрола нагоре и по време на сесията в САЩ фючърсите с доставка през март поскъпнаха с 1,82 долара (2,0 на сто) до 93,59 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне от 14 януари, съобщава Bloomberg. Впоследствие в електронната търговия черното злато отстъпи с 32 цента и цената му в азиатската сесия е 93,27 долара за барел.

На борсата в Лондон петролът от сорта Брент поскъпна до най-високата си цена на затваряне от 9 януари насам, добавяйки 1,7 на сто (1,59 долара) до 93,53 долара за барел. В електронната търговия след края на сесията контрактите с доставка през март отстъпиха леко и към момента се търгуват с 31 цента по-малко при 93,22 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 26.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още