IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

OTP продаде подразделението си за застраховки за 617 млн. евро

Това е първата транзакция на банката, при която тя се се разделя с една от основните си дейности

16:41 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
OTP продаде подразделението си за застраховки за 617 млн. евро

Унгарската банка OTP обяви днес, че е продала подразделението си за застраховки Garancia на застрахователната компания Groupama за 617 млн. евро, което е близо до горната граница на очакванията на пазара, съобщи portfolio.hu.

Това е първата транзакция на банката, при която тя се се разделя с една от основните си дейности, е заявил председателят и изпълнителен директор на OTP Шандор Чани.

Той е обяснил решението на OTP с желанието на банката да се подготви за консолидацията и бурните моменти на банковия пазар.

Чани е подчертал, че транзакцията също така ще доведе до дългосрочно плодотворно сътрудничество с Groupama, като банката ще получава комисиона от продажбата на застрахователни продукти и ще може да рекламира собствените си продукти чрез новата застрахователна мрежа.

Според споразумението Groupama ще закупи 5% от OTP и при определени условия е задължена да придобие още 3%. Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие.

Чрез сделката OTP (която е собственик на българската Банка ДСК) получава достъп до капитал, а Groupama може да й помогне да запази независимостта си, коментира portfolio.hu. Цената на продажбата е подходяща и OTP няма да се нуждае от допълнителен капитал за разрастване в сферата на застраховането. Groupama пък печели значителна експозиция и силен партньор в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още