IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Немската банка IKB затъва заради ипотечната криза

Акциите на финансовата институция поевтиняха с 20 на сто в първите два часа на днешната търговия

16:16 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Немската банка IKB затъва заради ипотечната криза
Бъдещето на немската банка IKB, която е изправена пред сериозни трудности заради експозиции на американския ипотечен пазар, е поставено под въпрос, тъй като все още не може да се стигне до решение на проблемите й. Към момента източници, цитирани от немския вестник Sueddeutsche Zeitung, твърдят, че банката се нуждае от 2 млрд. евро, за да посрещне задълженията си.

До този момент на IKB са предоставени над 6 млрд. евро от банков пул в Германия, целта на който е да бъде предотвратен фалитът на институцията и запазване на доверието във финансовата система. В края на миналата седмица, според вестника, са се водили разговори за изход от тежката ситуация, но до момента не е достигнато до решение. Това доведе до разпродажби на акциите на IKB, които отстъпиха с 20 на сто по време на първите два часа от днешната търговска сесия.

Първите проблеми за банката дойдоха през ноември, когато беше обявено, че тя няма да успее да посрещне задълженията си поради проблеми в ликвидността. Тогава беше проведена първата операция по финансирането на институцията от група немски търговски банки, но както става ясно, този ход не е дал необходимия резултат.

Днес книжата на IKB отстъпват с 20,57 на сто (1,30 евро) до 5,02 евро за акция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още