IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите от увеличението на Societe Generale с 40% под пазарната цена

Банката планира да увеличи капитала си с 5,5 млрд. евро с цел да преодолее кризата

14:18 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите от увеличението на Societe Generale с 40% под пазарната цена
Societe Generale планира да увеличи капитала си с 5,5 млрд. евро, предлагайки за записване акции на цена, далеч по-ниска от предварителните очаквания. Целта на този ход е да се възстанови изгубеният от неизгодните сделки на брокера Жером Кервиел капитал на банката, съобщава Bloomberg.

Втората по големина френска банка ще предложи за записване акции на цена 47,50 евро за брой, или с 39 на сто по-евтино от цената на затваряне на борсата в петък. Досегашните акционери на банката ще могат да придобият една акция за всеки четири, които притежават в момента. Предварителните прогнози на анализаторите бяха, че отстъпката в цената на акциите ще бъде 30 на сто.

Правата ще се търгуват на борсата между 21 и 29 февруари, а плановете на банката са новите акции да имат право на дивидент от началото на 2008 година. По сметки на банката всяко право се равнява на 5,9 евро.

Предложението на Societe Generale идва по-малко от три седмици, след като избухна скандалът около дейността на брокера Жером Кервиел, чиито операции доведоха до загуби в размер на 4,9 млрд. евро. Според Пиер Фладе, анализатор в Kepler Equities, издаването на правата е въпрос на живот и смърт за банката, а големият дискаунт показва, че от институцията не са особено уверени в това, че операцията ще бъде успешна.

Днес книжата на Societe Generale поевтиняха с още 3 на сто до 75,50 евро за един брой. За последната година пазарната капитализация на банката е паднала с 24 на сто до 35,2 млрд. евро.
В края на миналата седмица френската полиция задържа втори брокер във връзка с разследването на случая, довел до огромната загуба за банката. Брокерът е бил разпитван за връзката му с Жером Кервиел.

От SocGen нееднократно заявиха, че не вярват Кервиел да е имал съучастници.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още