IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва, Чавес плаши САЩ с цена 200 долара за барел

Поскъпването на черното злато продължава и днес, котировките отново минаха над 92 долара за барел

08:58 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпва, Чавес плаши САЩ с цена 200 долара за барел

Суровият петрол започна новата седмица с ново повишение на цените, като към опасенията за ограничаване на доставките от петък, които бяха свързани с намален добив в Нигерия и Северно море, се прибави заплахата на президента на Венецуела Уго Чавес да качи цената на черното злато до 200 долара. Този ход на латиноамериканския лидер ще бъде осъществен, ако САЩ не прекратят „икономическата война“, е заявил Чавес в интервю по националната телевизия на Венецуела, съобщава Bloomberg.

Към момента Венецуела е четвъртият по големина доставчик на петрол за САЩ. Американците обаче са заплашени от прекратяване на доставките в резултат на съдебния процес, заведен от концерна Exxon Mobil срещу държавната петролна компания на Венецуела Petroleus de Venezuela за контрол и мажоритарен дял върху многомилионен проект за добив на петрол в латиноамериканската държава.

След силното поскъпване на петрола с над 4 на сто на борсата в Ню Йорк в петък новата седмица започна с поредно повишение на котировките. Контрактите с доставка през март поскъпнаха с 28 цента до 92,05 долара за барел на електронната платформа на борсата.

Петролът от сорта Брент също повишава цената си към момента, добавяйки 14 цента до 92,08 долара за барел на електронната платформа на борсата в Лондон. В петък контрактите с доставка през март поскъпнаха с 3,9 на сто до 91,94 долара за барел заради очакванията, че добивите в Северно море през март ще бъдат занижени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 17.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още