IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Г-7 с план за действие заради кризата-ще иска стриктни банкови регулации

Финансовите министри на най-развитите държави са на среща в Токио, обсъждат кризата на финансовите пазари и възможностите за действие

10:17 | 09.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
И Г-7 с план за действие заради кризата-ще иска стриктни банкови регулации
Финансовите министри от Групата на седемте най-развити в света, които в момента провеждат редовна среща в Токио, са постигнали съгласие да насочат усилията си към подобрение на правилата за разкриване на информация и предприемане на спешни мерки за налагане на регулаторни изисквания за осигуряване на финансова стабилност. Те вече заявиха своите опасения от забавяне на американската икономика, което може да доведе и до забавяне на глобалния икономически растеж.
 
Мерките, които правителствата предвиждат да приложат, включват налагането на времеви период, в който банките да съобщават оценките на структурираните си продукти, засилването на управлението на ликвидните рискове, които произтичат от невъзможността за посрещане на задълженията и подобряване на информацията относно задбалансовите експозиции, става ясно от проект на съвместна декларация, разпространена в Токио днес и цитирана от Bloomberg.
 
В плановете на Г-7 влизат още внимателното третиране на потенциалните конфликти на интереси на компаниите за кредитен рейтинг, като министрите гарантират спазването на правилата за капиталова адекватност Базел 2, макар че към момента те на са приети от САЩ.
 
В проектодекларацията се казва, че правителствата се готови да предприемат всякакви по-нататъшни действия за осигуряване на стабилност на финансовите пазари и за осигуряване на възможността интеграцията на финансовите пазари и финансовата иновация да продължат да носят изгоди за световната икономика, добавят още от Bloomberg.
 
По време на обсъждането на необходимите мерки всяка от страните е изложила своите предложения за действие, като американският представител е насърчил останалите да използват фискалната политика за съживяване на растежа. Министрите на финансите на Япония и Канада обаче са отказали да използват подобен подход. Според немския министър Пеер Щайнбрюк и неговия британски колега Алистър Дарлинг възможностите за координирани действия за спасяване на глобалната икономика са силно ограничени.
 
Тонът на съвместното становище на министрите от САЩ, Канада, Великобритания, Италия, Германия, Франция и Канада навежда на мисълта, че акцентът се поставя по-скоро върху превантивните мерки за избягване на финансова криза в бъдеще, а не толкова върху преодоляване на проблемите от сегашната, която до момента е довела до отписвания на активи от различни по вид финансови организации на стойност над 145 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още