IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола „подскочи” в последната сесия за седмицата

Черното злато поскъпна с над 3,5 долара заради прогнозите за спад в доставките през март и отново се върна на нива над 91 долара за барел.

09:46 | 09.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола „подскочи” в последната сесия за седмицата

Цената на суровия петрол се повиши силно по време на последната борсова сесия в Ню Йорк и Лондон. За силното поскъпване има две основни причини – едната са прогнозите за по-слаб добив в Северно море през март, а другата – съобщение на Royal Dutch Shell, че проблемите с петролопроводите на компанията в Нигерия ще свият износа от страната, предава Bloomberg.

От Shell обявиха вчера, задействането на форс-мажорна клауза за износа от африканската държава до края на март, тъй като няма да успеят да довършат ремонта на тръбопроводите в страната, които бяха атакувани от терористични групи. Това ще доведе до спад на доставките със 130 хил. барела дневно. Отделно от това петролните доставки на добивания в Северно море сорт Брент се очаква да спаднат с 1,1 на сто през следващите месеци.

Новините доведоха до поскъпване на черното злато. На борсата в Ню Йорк вчера контрактите с доставка през март поскъпнаха с 4,2 на сто (3,66 на сто) и търговията приключи при 91,77 долара за барел. Така за седмицата беше отчетен ръст на цената от 3,2 на сто, макар през по-голямата част от търговията нивата да се задържаха под 89 долара за барел.

В Лондон Брентът също поскъпна, добавяйки 3,9 на сто (3,43 долара) до 91,94 долара за барел. Седмичното поскъпване на петролните контракти за доставка през март възлиза на 2,1 долара, или 2,3 на сто.

Очакванията на анализаторите са, че през следващата седмица основен двигател на търговията ще бъдат опасенията от нови редукции на лихвите в САЩ, които могат да доведат до поскъпване на суровината, заради опитите на трейърите да използват петрола като средство за предпазване от инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още