IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

40% от мобилните абонати в света са жители на развиващи се азиатски държави

В Европа най-силен растеж на мобилните абонати е бил отчетен в Хърватия, Естония, Латвия и Полша

09:02 | 07.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
40% от мобилните абонати в света са жители на развиващи се азиатски държави
Бедните страни все още изостават от развитите държави при достъпа и употребата на мобилни телефони и интернет технологии. Това се казва в доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД),публикуван късно снощи в Женева и цитиран от ДПА.

Основното препятствие пред изравняването на държавите в развитието на информационните и комуникационните технологии е ограниченият достъп до интернет услуги, посочва ЮНКТАД. Развиващите се страни в Африка са отбелязали най-високите темпове на растеж при употребата на мобилни телефони в света, следвани от Азия и Латинска Америка.

До 40% от мобилните абонати в света са жители на развиващите се държави в Азия. Там мобилните услуги са навлезли с високи темпове в по-богатите икономики на Япония и Южна Корея, в страните с големи петролни залежи като Кувейт и Катар, както и в други бързо развиващи се икономики като Сингапур и Тайван.

В Европа най-силен растеж на мобилните абонати е бил отчетен в Хърватия, Естония, Латвия и Полша.

В доклада за информационната индустрия за 2007-2008 на ЮНКТАД се посочва, че в развиващия се свят телекомуникационните технологии са помогнали на малките предприятия да получат достъп до кредити, а на фермерите и рибарите - информация за цените, пазарите и времето. По този начин много хора са получили търговско предимство.

В Африка до 2007 г. е имало приблизително 200 млн. мобилни абонати, най-голям брой от които в Южна Африка и Нигерия, следвани от Алжир, Египет и Мароко.

Въпреки гъвкавостта на мобилните мрежи и липсата на необходимост от инсталация, провинциалните райони в Африка все още са в неблагоприятно положение заради недостига на търговски канали за разпространение. В тези райони дори и най-евтините мобилни телефони са прекалено скъпи за бедното население.

Междувременно достъпът до интернет силно се е разраснал в развитите държави, където все още е мнозинството от интернет потребители в света. През 2002 г. броят на интернет потребителите е бил десет пъти по-голям в развитите икономики спрямо развиващите се страни. През 2006 г. това съотношение е спаднало до шест към едно.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още