IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кервиел отказва да бъде изкупителна жертва за загубите на SocGen

Френският брокер твърди, че не е помислял за бягство от закона и не е имал лични амбиции, а просто се е "отнесъл"

17:50 | 05.02.08 г.
Кервиел отказва да бъде изкупителна жертва за загубите на SocGen
Френският брокер Жером Кервиел отказва да бъде изкупителна жертва за загубите на Societe Generale.

„Бях нарочен (като единствено отговорен) от Societe Generale. Приемам своя дял отговорност, но няма да бъда превърнат в изкупителна жертва за Societe Generale“, казва той в интервю за AFP, което дава в офиса на адвоката си в Париж.

Усмихнат и сдържан, Кервиел казва, че „никога не си е помислял за бягство“ от закона, след като банката го обвини, че е причинил загуби в размер на 4,8 млрд. евро, разкрити на 24 януари.

Societe Generale обвини Кервиел, че е отворил неразрешени фючърсни позиции на стойност над 50 млрд. евро. Банката го обвини миналата седмица в нелоялност, употреба на фалшиви документи и неразрешен компютърен достъп.
 
Кервиел отказва да коментира подробности по случая, като заявява, че „пази изявленията си за съдиите“, но настоява, че не е действал за собствена изгода, а че просто се е „отнесъл“. От банката също смятат, че Кервиел не е спечелил нищо за себе си от транзакциите

„Никога не съм имал лични амбиции в тази история. Целта беше да спечеля пари за банката“, казва той. „Губиш представа за въвлечените суми, когато работиш нещо подобно. Малко се отнасяш.“

Брокерът определя неистовото медийно отразяване на случая като „наистина потискащо“, заявявайки, че „много неща са изкривени в пресата“ и отрича статиите, които го определят като нестабилен.

„Не съм склонен към самоубийство, нито страдам от депресия“, казва Кервиел.

По време на разпити той признава, че е фалшифицирал корпоративни мейли, за да прикрие следите си, след като е започнал неразрешени сделки през 2005 г. Той обаче добавя по време на разпитите, че банката трябва да е знаела какво прави заради печалбите, които е генерирал преди това и предполага, че шефовете му са решили да си затворят очите стига да не е на червено.

Брокерът, който живее в престижен парижки квартал, беше освободен от ареста, но е под съдебен надзор с 24-часова полицейска охрана по време на следствието.

Прокурорите обжалваха решението да бъде освободен, като в петък се чака решението.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още