IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Microsoft се разбърза за сделка, от Yahoo! се дърпат

Нетърпението е породено от изявления от Google, според която е въпрос на чест и принципи да не бъде сключена подобна сделка

10:55 | 05.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft се разбърза за сделка, от Yahoo! се дърпат
Интернет компанията Yahoo! обяви в понеделник, че ще обмисли всички възможности по отношение офертата за закупуване от Microsoft. От софтуерния гигант пък показаха нетърпение и подканиха Yahoo! по-бързо да вземе решение относно евентуалния съюз на фона на слухове на Уол Стрийт вече за няколко алтернативи, които да помогнат на компанията да избяга от сделката.

Три дни след като Microsoft предложи да плати 44,6 млрд. долара за Yahoo! (което представлява премия от 62% спрямо капитализацията на фирмата при затварянето на пазара в четвъртък), търсачката демонстрира отчетлива дистанцираност.

Офертата на Micrsofot е възможност сред други, които в момента изучаваме, за да постигнем дългосрочно максимално висока стойност за нашите акционери и служители“, каза директорът на Yahoo!, цитиран от АФП, след като в петък беше заявил, че отправеното предложение ще бъде обмислено.

Ще отговорим на Microsoft, след като Управителният ни съвет приключи с изучаването на всички стратегически алтернативи“, се казва в съобщение на компанията до щатската Комисия за ценни книжа и борсови операции. „Не е взето абсолютно никакво решение (...) и има още поне един проект за интеграция, който се разглежда в момента“.

От своя страна, изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър заяви, че офертата им е „щедра“, както и че вярват, че Управителният съвет на Yahoo! и акционерите на компанията „ще решат бързо“ за сделката. Финансовият директор на софтуерната фирма Крис Лидел пък повтори, че очаква приключването на сливането да стане до края на годината.

От Microsoft дори заявиха, че са готови, за първи път в историята си, да вземат заем, за да осъществят закупуването в най-кратки срокове.

Според изследователската компания Comscore в края на 2007 г. Google има 53,4% дял от търсенията в интернет, докато дяловете на Yahoo! и Microsoft (чрез MSN) са съответно 17,6% и 6,4%.

Нетърпението на Microsoft отчасти се дължи на намесата на Google в случая, която нарече отправената оферта „враждебна“ и обвини кандидат-купувача, че упражнява същото незаконно влияние в интернет, което има и на софтуерния пазар. Тези думи, а и информация на източници, близки до компаниите, породиха слухове, че е възможен бизнес съюз между първия и втория в областта на интернет търсенията.

Според Google „става въпрос за запазване на основни принципи в интернет бизнеса, отвореността и иновациите“.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още