IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврокомисар предлага ЕС да финансира ремонта на газопроводите на Украйна

Според еврокомисаря по енергетика за модернизация на газопроводната система на Украйна са необходими около 2,5 млрд. евро

17:23 | 01.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврокомисар предлага ЕС да финансира ремонта на газопроводите на Украйна
Газопреносната система на Украйна може да бъде модернизирана с помощта на донорски средства, е заявил днес еврокомисарят по енергетика Андрис Пиебалгс, съобщава proUA.com.

По думите му няма основания да се счита, че държавната украинска компания Нафтогаз, притежаваща газопроводите на страната, ще може сама да осигури средства за модернизацията им. Пиебалгс е добавил, че според него към момента не е възможна дори частична приватизация на компанията.

Като донори на средства за Нафтогаз еврокомисарят е назовал страните от ЕС и някои международни финансови организации и в частност Световната банка. Според еврокомисаря за модернизация на газопроводната система на Украйна са необходими около 2,5 млрд. евро.

Пиебалгс е изразил мнение, че за ЕС тази модернизация е необходима, тъй като „никой не иска каквито и да било прекъсвания в доставките на гориво заради повреди на газопроводите“.

Украйна е ключова страна по пътя на транзитирането на газ между доставчиците му от Русия и Средноазиатските републики и потребителите в Европа. По украинските газопроводи руският газ стига до Словакия, Чехия, Германия и Франция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още