IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жером Кервиел – брокерът, на когото тайно се възхищаваме?

Фен клубът на френския брокер, ощетил Societe Generale с 4,9 млрд. евро, във Facebook расте, дори вече е предложен за Нобелова награда

16:02 | 30.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Жером Кервиел – брокерът, на когото тайно се възхищаваме?
В дните, след като брокерът Жером Кервиел се е изправил пред шефовете си от френската банка Societe Generale, за да обясни търговските си експозиции, той трябва да е преживял тежки моменти, пише Bloomberg.

Все пак да загубиш 4,9 млрд. евро не е постижение, което да впишеш с гордост в автобиографията си, и е трудно да си представиш за каква работа ще можеш да кандидатстваш след това.

Въпреки това обаче Кервиел може да се успокои с мисълта, че някъде към 2020 г. ще изскача на телевизионните ни екрани, раздавайки гениални, доброжелателни съвети, след като някой друг млад брокер е успял да загуби 80 млрд. евро или каквато сума е необходима, за да влезе в заглавията по това време.

Ник Лийсън, брокерът, който след подобни манипулации доведе до банкрут Barings Plc през 1995 г., се превърна в експерт по финансовите въпроси и беше на разположение миналата седмица, за да обясни как нещата при Кервиел са се объркали.

Има една интересна гледна точка, която лесно се пренебрегва в устрема да бъде осъден Кервиел – брокерите измамници станаха удобна фикция. Те помагат на банките да прикрият зависимостта си от служителите си, които невинаги могат да бъдат контролирани. От друга страна такива брокери дават възможност на персонала да изживее фантазията как изиграва работодателя си и после го унищожава. Хората са очаровани от тези корпоративни „злодеи“, тъй като се нуждаят от тях или им се възхищават.

Засега Кервиел опира пешкира. Председателят на банката Даниел Бутон побърза да хвърли вината върху един човек. Бутон не напусна поста си, нито пък някой от членовете на борда на Societe Generale, въпреки че загуба в такъв размер подсказва известна небрежност от страна на ръководството някъде по линията.

Жером Кервиел изпълни ролята си идеално, скривайки се от обществеността преди да бъде арестуван в събота. Върху него се стовари цялата сила на властите. Сега той може би знае точно как се е чувствал Лийсън.

И все пак Лийсън преживя това изпитание и сега е много търсен заради вникването си в търговията. „Той говори навсякъде – от Русия през Нова Зеландия до САЩ“, коментира Крис Банкс, агент на Лийсън от лондонската агенция NMP Live. „Той е много популярен като гост на вечерни събития заради случките, които разказва, но и за съвети по въпроси като рисковия мениджмънт“, добавя Банкс.

Общо Лийсън присъства на над 20 събития годишно, като понякога тарифата му достига 10 хил. паунда. За повечето ангажименти получава половината от тази сума.

Кервиел може да поеме по същия път. Той вече има растяща фен група в сайта Facebook. До този уикенд фен клубът на брокера в сайта за социални контакти е имал 649 членове, а в клуба на потребителите на сайта, които го препоръчват за Нобелова награда за икономика, има 679 души.

А ако сделките на Кервиел бяха тръгнали в положителна посока? Тогава е трудно да си представим, че от Societe Generale биха го уволнили, по-скоро щеше да получи огромен бонус и повишение.

Ако банките наистина искаха да вземат строги мерки срещу такава търговия, те щяха да спрат да се опитват да направят пари от големи залози относно пазара чрез позиции, открити от относително неопитен персонал.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още