IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва до двуседмичен връх

Ниските температури в Канада и очакванията за нова агресивна редукция на лихвите в САЩ са основните причини за новото повишение

09:04 | 30.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпва до двуседмичен връх
Цената на петрола се повиши до най-високата си стойност за последните две седмици в резултат на силния студ, който скова Канада и доведе до спиране на производството на суровината от компанията Syncrude Canada.

Температурите в Канада паднаха до минус 36 градуса по Целзий, което принуди най-големия производител на петрол, извличан от пясъчни полета, Syncrude да прекрати добива си, който възлиза на 350 хил. барела дневно. Според анализаторите това ще се отрази сериозно на предлагането на гориво за отопление както в Канада, така и в голяма част от САЩ, предава Bloomberg.

По време на борсовата сесия в Ню Йорк контрактите с доставка през март поскъпнаха с 0,7 на сто (65 цента) до 91,64 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне от 15 януари насам. Впоследствие на електронната платформа на борсата суровината продължи да повишава цената си и в азиатската сесия тя достига 92,28 на сто, което е ръст с още 0,7 на сто.

Вчера в Лондон Брентът поскъпна с 0,7 на сто (62 цента) до 92,00 долара за барел. Мартенските фючърси повишиха цената си и по време на азиатската търговия и към момента добавят още 0,45 на сто (41 цента) до 92,41 долара за барел.

През днешния ден върху цената на черното злато влияние ще окажат редица събития, свързани основно с американската икономика. В ранния следобед се очаква да бъдат обявени данните за БВП на САЩ за последното тримесечие на миналата година, както и за петролните запаси за последната седмица. Очакванията на анализаторите са за значително забавяне на икономиката и за трети пореден ръст на запасите.

Тази вечер в 21:15 българско време трябва да бъде оповестено и решението на Федералния резерв за лихвения процент в САЩ, като очакванията към момента са за нова агресивна редукция с 0,5 процентни пункта до 3,00 на сто.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още