IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И други брокери на Societe Generale търгували над разрешения им лимит

От борсата за фючърси Eurex отправили запитвания относно сделки на Жером Кервиел още през ноември 2007

17:46 | 28.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
И други брокери на Societe Generale търгували над разрешения им лимит

Официални представители на борсата за фючърси Eurex са отправили запитвания относно сделки на брокера на френската банка Societe Generale Жером Кервиел още през ноември 2007, съобщи Ройтерс, позовавайки се на парижката прокуратура.

Новината усили натиска върху банката да обясни как Кервиел почти я е разорил.

Според прокуратурата Кервиел, който е обвинен в измама, довела до загуба на стойност 4,9 млрд. евро за банката, е признал пред полицията, че е криел дейността си от шефовете си, но по думите му и други брокери са нарушавали правилата на банката и са търгували над разрешения им лимит.

Тези незаконни сделки се сключвали от края на 2005 г., казва Кервиел. Разследването обаче е показало, че арестуваният брокер е действал сам.

От Eurex са предупредили Societe Generale през ноември 2007 относно позициите, открити от Кервиел. На запитването на банката той представил фалшиви документи, за да докаже покритието на риска, обяснява прокурорът Жан-Клод Марен.

Кервиел е казал още пред властите, че е сключил сделките, за да подобри репутацията си като брокер, а не от желание да навреди на банката. Той не е спечелил нищо от откритите фючърсни позиции над разрешения му лимит.

От своя страна, от банката твърдят, че изобщо не са били в течение за действията му, преди те да бъдат разкрити преди 10 дни.

Акциите на Societe Generale се сринаха в ранната сутрешна търговия в понеделник с 9 на сто, като по-късно възвърнаха част от загубеното и към момента се търгуват със спад от 5,69 на сто до 69,66 евро.

Анализатори на Citigroup спекулираха, че британската банка HSBC, която вече има присъствие на френския пазар, е заинтересована от закупуването на Societe Generale. Френският министър на икономиката Кристин Лагард обаче заяви, че Societe Generale не е под натиск да се слее с друга банка.

Изказването на Лагард беше поредният сигнал, че френските институции се опитват да предотвратят слуховете, че чуждестранен конкурент може да се опита да закупи банката в момент, когато акциите й падат.

Председателят на Societe Generale Даниел Бутон, който миналата седмица предложи оставката си, но тя бе отхвърлена, отново заяви днес, че оставката му е валидна. Той замина за Лондон, за да събере подкрепа за спешно издадената емисия права на банката на стойност 5,5 млрд. евро, която вече е записана от две щатски инвестиционни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още