IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френските шефове са най-добре платени в Европа

За 2007 г. те са получили средно възнаграждение от 5,9 млн. евро, на второ място с малка разлика се нареждат британските директори

11:52 | 28.01.08 г.
Френските шефове са най-добре платени в Европа
Директорите на френски компании са най-добре платените шефове в Европа, сочи ново проучване на консултантската компания Hay Group, цитирано от Financial Times. За 2007 г. средното общо възнаграждение на един директор във Франция е 5,9 млн. евро, като на второ място с малка разлика се нареждат британските шефове с 5,85 млн. евро. Данните са донякъде изненадващи, защото други проучвания досега са показвали, че шефовете на Острова получават най-щедри възнаграждения в Европа.

Като цяло директорите на щатски компании печелят повече от тези в Европа, сочат още данните.

В общото възнаграждение са включени заплата, бонуси, очаквани възнаграждения от дългосрочни схеми за поощрение на базата на постигнатите резултати, като е взета предвид и вероятността директорите да постигнат заложените цели.

Британските компании плащат на главните си директори най-високите базови заплати - средно около 1,4 млн. евро годишно. Председателите без изпълнителни функции в британските компании също получават най-високите възнаграждения в Европа (средно 740 хил. евро).

Проучването, което включва 50-те най-големи компании в Европа, обаче показва, че френските компании плащат най-високите дългосрочни поощрения в Европа, обикновено 2,7 пъти повече от заплатата спрямо средно за Европа около 1,2 пъти повече.

Немските шефове вземат най-високите годишни бонуси, но имат най-ниските дългосрочни схеми за поощрения, с което общото възнаграждение на немските директори е най-ниското в Европа, заедно с това на холандските.

Общото заплащане, включително дългосрочните схеми за поощряване в зависимост от резултатите, за директорите на европейски компании е средно около 5 млн. евро. Общото възнаграждение на щатските шефове обаче е 2,5 пъти по-голямо от това на европейските, като е средно 13 млн. евро, но по-голямата част от него е под формата на бонуси и дългосрочни поощрения.

Средната заплата на европейските директори в размер на 1,3 млн. евро надхвърля с 29% тази на американските.

Сред 10-те най-големи компании в Европа Арун Сарин, главен изпълнителен директор на Vodafone, е най-високоплатеният шеф за миналата година в Европа с общо възнаграждение в размер на 11,4 млн. евро, сочат данните на Hay. Най-високоплатеният шеф сред 10-те най-големи щатски компании е Едуард Уитакър от AT&T, който е получил 18,7 млн. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още