IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът отново падна под 90 долара за барел

Първото понижение на борсите в Азия за последните четири сесии и песимистичните прогнози за БВП на САЩ доведоха до нов спад на котировките

09:24 | 28.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът отново падна под 90 долара за барел
Цената на суровия петрол отново пое надолу, след като в края на седмицата отбеляза значително повишение. Новото поевтиняване на суровината се дължи на очакванията, че икономическият растеж в двете държави, които към момента потребяват 2/3 от произвеждания в света петрол – САЩ и Япония, ще се забави значително, което ще доведе до спад в търсенето.

Песимистичните прогнози са свързани с очаквания доклад за БВП на САЩ за четвъртото тримесечие на 2007 година, който трябва да бъде публикуван в сряда, както и с първото отстъпление на борсовите индекси в Азия за последните четири дни, което дойде след изявление на Goldman Sachs, че японската икономика вероятно е изпаднала в рецесия, съобщава Bloomberg.

Седмицата започна с понижение на котировките на петрола в електронната търговия на борсата в Ню Йорк. Контрактите с доставка през март губят 1 на сто (91 цента) до 80,90 долара за барел. В петък те поевтиняха с 1,5 на сто и седмичната търговия приключи при цена 90,71 долара за барел.

На електронната платформа на борсата в Лондон пък петролът от сорта Брент отстъпва с 0,83 на сто (75 цента) до 90,15 долара за барел и отново се търгува с премия спрямо американския лек суров петрол. В петък мартенските фючърси на Брента поскъпнаха с 1,83 долара (2,1 на сто) до 90,90 долара за барел.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 23.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още