IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция се впусна да успокоява клиентите на Societe Generale

Според Никола Саркози случаят не е засегнал стабилността и надеждността на френската банкова система

13:06 | 25.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Франция се впусна да успокоява клиентите на Societe Generale

Френските държавни власти, начело с Никола Саркози, се впуснаха днес да успокояват 10,5-те млн. френски клиенти на Societe Generale, която понесе загуби от 5 млрд. евро заради 31-годишния си брокер Жером Кервиел, търгувал неправомерно с фючърси, свързани с европейските борсови индекси. Случаят предизвика редица въпроси относно сигурността на банковата система.

Намиращият се на посещение в Индия Саркози заяви, цитиран от AFP, че тази „вътрешна“ измама не е засегнала „нито стабилността, нито надеждността на френската финансова система“.

На свой ред управителят на Централната банка на Франция Кристиян Ноайе подчерта по RTL, че „нито един клиент няма да загуби каквото и да е“, както и че няма да има никаква промяна в условията на получилите кредити от Societe Generale.

При днешното отваряне на борсовата търговия в Париж акциите на банката се покачиха с 1,17% до 76,60 евро за брой. Вчера книжата бяха временно спрени от търговия, като след подновяването загубиха 4,14% от стойността си.

Още при първите информации в четвъртък за измамата на брокера и причинените загуби за банката министър-председателят на страната Франсоа Фийон се опита да успокои уплашените за спестяванията си клиенти на институцията: „Искам да отбележа, че въпреки измамата Societe Generale обяви положителен финансов резултат и че е взела значителни мерки, с които да се справи със ситуацията“.

Френското правителство следи с голямо внимание развитието на положението“, увери той в изказване в рамките на икономическия форум в Давос.

Докато някои наблюдатели показаха скептицизъм относно правдоподобността на версията, че един-единствен човек е причинил загубата от 5 млрд. евро, Кристиян Ноайе заяви, че измамата е направена чрез „сравнително прости неща, големи пазари, борсови индекси (...).“ В същото време обаче той признава, че брокерът е успял да се справи изключително добре, преодолявайки пет нива на защита на системата за вътрешен контрол на Societe Generale.

Според Ноайе обаче френската банка в момента разполага с такова ниво на защитна система, което се счита за най-доброто в света.

Според синдикалния лидер Франсоа Шерек случаят показва, че съществува „сериозни проблеми с регулацията и контрола“ във финансовия свят.

Какво ще си помислят хората, които имат спестявания в тези банки, които се доверяват на своята банка, като й поверяват неголемите си спестявания?", пита той, преди да поиска „по-голяма прозрачност на финансовата система в световен мащаб“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още