IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кой е мъжът зад измамата, довела до загуба от ?5 млрд. за Societe Generalе?

Неблагонадежден служител, никога не направил пробив сред големите играчи - някои от определенията за Жером Кервиел на негови колеги

10:42 | 25.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Жером Кервиел просто искал да увеличи бонуса си, поемайки големи рискове. Снимка: Dailymail
Жером Кервиел просто искал да увеличи бонуса си, поемайки големи рискове. Снимка: Dailymail

Брокерът, загубил близо пет милиарда евро за френската банка Societe Generalе, откривайки експозиция към фючърси над разрешения лимит, е 31-годишният французин Жером Кервиел, пише Dailymail.

Френските власти започнаха криминално разследване на сделките му за банката. Загубата прави да изглежда нищожна сумата от 800 млн. паунда (1,07 млрд. евро), пропиляна от брокера Ник Кийсън, отново при търговия с фючърси, и довела до банкрута на Barings Bank през 1995 г.

Кервиел е работел за подразделението за търговия Delta One на Societe Generale в Париж. Той открил експозиции към фючърси, залагайки на ръст на акциите, които обаче отбелязаха спад в понеделник и вторник. От банката смятат, че той е поел този голям риск в опит да увеличи бонуса си, който, заедно със заплатата му, е бил на стойност 75 хил. паунда миналата година.

Societe General е подала официална жалба в парижката прокуратура по обвинение във фалшифициране на документи и компютърна измама.

Колегите му от банката са изненадани от разкритията. По думите им той е работел здраво и никога не е имало проблеми в миналото. Опитвал се да се издигне и да напредне в кариерата, но не бил някакъв особен талант и никога не направил пробив сред големите играчи.

Кервиел се присъединява към банката през 2000 г., след като завършва магистърска степен по финанси в родния си град Лион. Една от преподавателките му – Жизел Рейно, го описва като брилянтен ученик. Той работи пет години в един от бек офисите на банката в Париж, където следи търговията, а преди две години го повишават, като го назначават в Delta One.

Според неговия шеф Даниел Бутон, който се опита да подаде оставка след разкритията, но тя бе отхвърлена, Кервиел е бил "неблагоразумен служител". „Анализирахме методите му – беше му невъзможно да работи с други хора. Трябвало е да създаде фалшиви позиции в реално време. Убеден съм, че е действал сам“, добавя Бутон.

По думите на Бутон финансовите контрольори на банката открили "нещо съмнително" миналия петък и до събота разбрали, че е била осъществена "изключителна измама".

Кервиел е създал фиктивна компания, за да може да осъществява сделките си, пояснява още Бутон. Той е познавал много добре процедурите за контрол от работата си в бек офиса, но е бил хванат, след като допуска грешка, добавя Бутон.

В събота вечерта Кервиел бил подложен на шестчасов разпит от шефовете си, но новината за измамата беше обявена едва вчера.

В понеделник при отварянето на пазарите банката се опитала да закрие позициите. Сривът на пазарите обаче довел до много по-големи загуби, отколкото те се опасявали.

Първоначално загубата за компанията се е оценявала на 1,2 млрд. паунда (1,605 млрд. евро), но след срива е скочила на близо 5 млрд. евро. Ако банката е била изчакала малко преди да закрие позициите, загубата можеше да е по-малка, тъй като пазарите се възстановиха отчасти.

Някои инвеститори даже си задават въпроса дали действията на банката да закрие позициите не са допринесли за спада на пазарите в понеделник и оттам за решението на Федералния резерв на САЩ да намали лихвите. Източник на Фед обаче е заявил, че централната банка не е знаела предварително за проблемите на Societe General.

От централната банка на Франция пък са заявили, че Societe Generalе е превъзмогнала кризата, защото е достатъчно солидна.

В изявление на френската банка, изпратено до медиите късно в четвъртък, се казва, че създалата се ситуация няма да се отрази на резултатите на Societe Generale Експресбанк. Бизнесът, финансовото представяне и капитализацията на банката в България остават стабилни и ще запазят позитивния тренд от изтеклата 2007 година, се пояснява в становището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още