IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търси се седми участник в проекта Набуко

Управляващият директор на Набуко не вижда конкуренция от страна на газопровода „Южен поток”, който ще доставя природен газ в Италия от Русия през България

15:33 | 24.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Търси се седми участник в проекта Набуко
Международният консорциум, създаден за строителството на газопровода Набуко, разглежда възможността за привличане към проекта на още един, седми, партньор, който да притежава запаси от природен газ. Това заявява в интервю за Ройтерс управляващият директор на консорциума Райнхард Мичек.

Проектът Набуко, който се оценява на около 7,3 млрд. долара, се предвижда да заобиколи Русия, доставяйки газ за Европа от Ирак и страните от Персийския залив, дори от Иран. Дължината на газопровода ще бъде около 3300 км, а строителството му още не е стартирало.

Понастоящем в консорциума участват пет компании – австрийската OMV, унгарската MOL, турската Botas, българската Булгаргаз и румънската Трансгаз, като се предвижда през териториите на тези страни да преминава газопроводът. Очаква се през февруари да бъде сключено споразумение с шести участник в проекта, който по всяка вероятност ще бъде германската компания RWE.

По думите на Мичек акционерите са готови да включат и седми партньор, ако това повишава конкурентоспособността на проекта. Основните критерии за избор на нов участник в проекта са: достъп до газови ресурси, клиентска база и наличие на достатъчно финансови средства.

В тази връзка Мичек коментира: „Когато разглеждам нашите финансови възможности и клиентска база, мисля, че позициите ни са достатъчно силни. Обаче газови ресурси биха били немаловажен принос.” Ръководителят на Набуко обаче не уточнява кой би могъл да стане седмият участник в проекта.

Мичек не вижда конкуренция от страна на газопровода „Южен поток”, който ще доставя природен газ в Италия от Русия през България. По думите му, „запасите на газ в региона на изток от Турция са достатъчни, за да се доставят в Европа годишно 60-80 млрд. куб. м газ, а Европа ще се нуждае от този газ”.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още