IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борбата с глобалното затопляне ще струва по 150 евро годишно на домакинство

По изчисления на експерти, само поради въвеждането на квотите, цените на електроенергията в Европа ще нараснат средно с 10-15%

13:23 | 24.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Борбата с глобалното затопляне ще струва по 150 евро годишно на домакинство

Планът на Европейската комисия (ЕК) за борба с глобалното затопляне на климата ще струва на всяко европейско семейство по 150 евро годишно. Това заявява председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу в Брюксел, цитиран от Итар-Тасс. По думите му „това е неголяма цена, която е необходимо да се заплати за борбата срещу измененията на климата”.

Новите проекти на ЕК предвиждат страните от ЕС до 2020 г. да съкратят като цяло количеството на изхвърляните в атмосферата парникови газове с 20%. На практика това ще означава, че на европейските промишлени и енергийни предприятия ще се наложи да купуват квоти за вредни емисии, а доходите от продажбата на тези квоти, които се оценяват на около 50 млрд. евро годишно, ще отидат за реализиране на програмата за внедряване на алтернативни източници на енергия.

По изчисления на експерти само поради въвеждането на квотите цените на електроенергията в Европа ще нараснат средно с 10-15%. Въпреки това председателят на ЕК е подчертал, че ако мерките не се предприемат сега, то в близките години „за последствията ще се наложи да се плати много повече”.

ЕК предлага да бъдат определени различни проценти на съкращаване на въглеродните емисии за различните страни от ЕС, като най-големи ограничения ще бъдат наложени на най-напредналите страни. Така например, по предварителния план се предвижда Дания, Ирландия и Люксембург да съкратят вредните емисии с 20%, Великобритания – с 16%, Франция и Германия – с 14%. В същото време на най-бедните страни от ЕС може да се даде възможност за известно увеличение на изхвърляните емисии, за да се обезпечи ръстът на икономиките им. В частност, по предварителни данни, за България това увеличение е 20%, а за Румъния – 19%.

За да стане факт, проектът на ЕК трябва да бъде утвърден от Съвета на министрите на ЕС. Експертите предричат напрегнати спорове между страните от Общността за равнището на националните квоти на изхвърляните вредни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още