IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Създават газовия ОПЕК през юни?

Идеята за подобна организация беше лансирана преди около година, като предизвика съпротивата на ЕС и САЩ

11:19 | 24.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Създават газовия ОПЕК през юни?
През юни тази година е възможно да бъде създаден т.нар. "газов ОПЕК", идеята за който официално беше лансирана преди около година, пише вестник Комерсант.

Учредяването би могло да стане в Москва на седмия форум на страните износителки на природен газ, към които се числи и Русия. Тогава може да бъде представен и уставът на новата структура, която според някои източници вероятно ще бъде изградена на същите принципи както ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол).
 
 
Постоянни членки на форума от 2001 г. насам са Боливия, Алжир, Бруней, Венецуела, Египет, Индонезия, Иран, Либия, Русия, Оман, Тринидад и Тобаго, ОАЕ, Малайзия и Катар, а Норвегия е наблюдател.

Според източници на изданието основният въпрос, който сега обсъжда форумът на страните-износителки на газ, е превръщането на неформалния клуб, който няма централизирани органи на управление и координация на работата, в сериозна международна организация на доставчиците на природен газ. Смята се, че по този начин участниците ще получат много повече възможности за управление на ситуацията на международния газов пазар по аналогичен начин на влиянието на ОПЕК на нефтения пазар.

Експертите обаче предполагат, че в условията на противодействие от страна на САЩ и ЕС, т.нар. „газов ОПЕК” няма скоро да стане толкова влиятелна организация като аналогичното нефтено обединение. В началото на миналата година изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че намира идеята за създаване на такава организация за интересна, предизвика смут в Европа.

Проектоуставът на новата организация е предложен за разглеждане от Иран миналата година и документът в голяма степен припокрива клаузите от устава на ОПЕК. От руския газов монополист Газпром са уточнили неофициално за Комерсант, че това не е окончателният вариант на устава и руското икономическо министерство засега не го подкрепя.

От Министерството на промишлеността и енергетиката на Русия пък са коментирали, че са обсъждани въпроси, свързани с принципите на ценообразуването на природния газ, съгласуването на изискванията на производители и потребители на синьо гориво, а също препоръки относно инвестициите в газовия отрасъл, но никакви окончателни решения не са взети.

По мнението на експерти в близките години ще бъде създадена международна организация на страните-износителки на газ, но тя няма на копира ОПЕК.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още