IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Измама с ценни книжа ще коства на Societe Generale близо 5 млрд. евро

Този уикенд банката е установила, че един от нейните брокери в Париж тайно е открил позиции, които ще доведат до загуби на стойност 4,9 млрд. евро преди данъци

10:22 | 24.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Измама с ценни книжа ще коства на Societe Generale близо 5 млрд. евро

Френската финансова група Societe Generale SA съобщи днес, че ще търси 5,5 млрд. евро за увеличение на капитала, след като е открила случай на измама при търговия с ценни книжа от страна на свой служител, която ще коства на компанията близо 5 млрд. евро.

Този уикенд банката е установила, че един от нейните брокери в Париж тайно е открил позиции, които ще доведат до загуби на стойност 4,9 млрд. евро преди данъци. Брокерът е надхвърлил разрешения лимит на експозиция към фючърси, свързани с Европейските борсови индекси, се казва още в съобщението.

Случаят идва четири месеца, след като от друга френска банка - Credit Agricole, обявиха, че са сключени неоторизирани сделки с ценни книжа, костващи загуби от 250 млн. евро.

Увеличението на капитала, планирано от банката, ще се извърши чрез издаване на права на настоящите акционери, като водещи мениджъри ще са JP Morgan Chase и Morgan Stanley. От банката уточняват, че увеличението е необходимо с цел запазване на капиталовите съотношения.

Същевременно от Societe Generale обявиха, че ще отпишат активи на стойност 2,05 млрд. евро, в резултат на кризата в ипотечния сектор. Въпреки това от банката обявяват, че за 2007 г. ще бъде реализирана печалба между 600 млн. и 800 млн. евро, като 45% от нея ще бъде разпределена под формата на дивидент за акционерите.

Президентът на институцията Даниел Бутон е подал своята оставка, но тя е била отхвърлена от борда на директорите на банката, съобщава Bloomberg. Днес акциите на Societe Generale ще бъдат временно спрени от търговия. Вчера книжата на банката паднаха с 4,1% до ниво от 79,08 евро за брой, най-ниското от май 2005 г. насам. От началото на тази година пазарната капитализация на банката се понижи с над 20 на сто в резултат на очакванията за бъдещи отписвания на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още