IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сърбия се съгласи да продаде на Газпром най-голямата си нефтена компания

По-рано Газпром предлагаше за 51% от акциите на NIS според различни източници между 400 млн. и 500 млн. евро

17:02 | 22.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Сърбия се съгласи да продаде на Газпром най-голямата си нефтена компания
Правителството на Сърбия одобри продажбата на контролния пакет акции на нефтения си монополист NIS (Naftna Industrija Srbije) на руския гигант Газпром, съобщи AFP, позовавайки се съобщение от сръбския кабинет.

Подробности за сумата на сделката засега не се съобщават. По-рано Газпром предлагаше за 51% от акциите на NIS според различни източници между 400 млн. и 500 млн. евро. В началото на януари от сръбското правителство заявиха, че тази цена за „унизителна”, тъй като акциите, според изчисленията в Сърбия, са двойно по-скъпи.

Сегашното споразумение предвижда част от газопровода „Южен поток” (за преминаването му през България беше подписано споразумение преди дни при посещението на президента Владимир Путин) да преминава през територията на Сърбия. По предварителна непотвърдена информация, именно за това е настоявала сръбската страна, като го е поставяла като условие за отстъпка в цената.

Според скорошно изказване на премиера на Сърбия Воислав Кощуница подписването на това споразумение с Газпром е едно от най-важните икономически събития за страната му.

Предвижда се окончателният договор за продажбата на 51% от акциите на NIS на Газпром да бъде подписан на 25 януари.

Анализатори напомнят, че от няколко години насам Газпром активно се опитва да купи енергийни активи в съседни на Русия страни. Руският газов монополист вече притежава 50% от акциите на беларуската компания Белтрансгаз.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още