IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Паника и масови разпродажби на щатските пазари през миналата седмица

Dow се срина с повече от 600 пункта през изминалата седмица

13:59 | 21.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Паника и масови разпродажби на щатските пазари през миналата седмица
Американските акции преживяха най-кошмарната си седмица от началото на годината, като водещият индекс Dow Jones се свлече с над 600 пункта. Основна роля за лошото представяне на пазара бяха слабите икономически данни, подкрепени от незадоволителните корпоративни отчети, предимно в банковия сектор, както и признанието на шефа на ФЕД Бен Бернанке за видимото забавяне на икономиката на Щатите и за необходимостта за взимане на незабавни мерки за избягване на рецесия в следващите месеци.

Като капак на всичко инфлацията в страната за последната година бе на рекордно ниво, което започва да оказва сериозен натиск върху потреблението. Министерството на труда в САЩ оповести през седмицата, че индексът на потребителските цени е нараснал с 0,3% за декември, като ръстът бе значително по-нисък от регистрираните 0,8% през ноември, след като цените на храните се задържаха на същите нива от предходния месец, а цената на енергийните ресурси е нараснала само с 0,9% в сравнение с огромния ръст от 5,7% през ноември. От друга страна, основната инфлация нарасна умерено с 0,2% за декември.

В крайна сметка по-високите цени на енергийните и хранителните продукти през последната година покачиха инфлацията в Щатите до най-високото й равнище от 17 години насам, като потребителските цени са нараснали с 4,1% за цялата 2007 година, значително по-високо от 2,5%, регистрирани през 2006 година.

В четвъртък шефът на Федералния резерв Бен Бернанке подчерта, че рисковите за икономиката все още са в сила и забавянето й вече се забелязва все по-ясно. В подкрепа на думите на Бернанке излязоха и данните на Филаделфийския федерален резерв, като производствената активност в региона е паднала с 20,9 пункта при очаквания за спад от 1 пункт.

Допълнителни притеснения за инвеститорите донесоха и други отчети. Министерството на търговията отчете спад в началното жилищно строителство с 14% до 1,01 млн. през декември, като това е най-ниското равнище от 16 години насам. В допълнение разрешителните за строителство са намалели с 8% през последния месец до 1,07 млн., което е най-ниското ниво от 1993 г. Единствените позитивни новини за пазара дойдоха от министерството на труда и от Мичиганския университет, като бе отчетен спад с 21 хил. на новоподадените молби за безработица през последната седмица до 301 хил., а мичиганският индекс за потребителското доверие излезе с 10 пункта над консенсусните 75.

На корпоративно ниво през седмицата основните притеснения за пазарните участници дойдоха от Citigroup, която регистрира загуба от 9,83 млрд. долара за последното тримесечие. Това бе първата годишна загуба от 17 години насам, възлизаща на 18 млрд. долара, предизвикана главно от ипотечната криза в САЩ. Банката също така бе принудена да намали раздаваните дивиденти с 41%. Акциите на производителя на телекомуникационна техника Nokia също се понижиха, след като ръководството на компанията възнамерява да прекрати производството на мобилни телефони в Германия и да съкрати 2,3 хил. работни места. Междувременно акциите на Intel Corp паднаха, след като компанията регистрира ръст от 51% в печалбата за последното тримесечие, който все пак не можа да удовлетвори очакванията на анализаторите.

Технически анализ

Dow Jones
Dow се срина с повече от 600 пункта през изминалата седмица, като последователно помете трите си краткосрочни съпротиви на нивата 12 450, 12 350 и 12 250. Настроенията в момента са изключително негативни, но не е изключено частично възстановяване през настоящата седмица поради високите нива на свръхразпродажби. В посока надолу следващите нива на подкрепа са 12 000, следвана от са нивата при 11 940 и 11 660. В посока нагоре нивата на съпротива се оформят около 12 250, следвант 12 350 и 12 600.
 


Подкрепа

12 000

11 940

11 660

Съпротива

12 250

12 350

12 600



Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още