IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола с ръст в началото на седмицата

Засега поскъпването е минимално и се дължи на лошото време в Мексиканския залив

09:15 | 21.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола с ръст в началото на седмицата
Котировките на петрола започнаха новата седмица с движение нагоре, след като бури принудиха властите в Мексико да затворят един от основните експортни пунктове за САЩ, което доведе до очаквания, че най-голямата икономика в света ще има проблеми с доставките на суровината и петролните запаси ще регистрират спад.

Заради бурята Petroleos Mexicanos, третият по големина износител на петрол за САЩ, преустанови износа от Мексиканския залив вчера сутринта, като до момента заради силните дъждове са затворени вече седем от търговските пристанища в района, предава Bloomberg.

Това доведе до поскъпване на петролните контракти с доставка през февруари по време на електронната търговия на борсата в Ню Йорк. Февруарските фючърси, срокът за сключването на които изтича утре, повишиха цената си с 0,13 на сто (14 цента) до 90,70 долара за барел. Контрактите с доставка през март, които се търгуват все по-активно, поскъпнаха с 39 цента до 90,31 долара за барел.

Брентът също започна седмицата с по-високи цени, като до момента поскъпва с 0,1 на сто (8 цента) до 89,31 долара за барел. В петък търговията приключи с повишение в цената на мартенските фючърси с 32 цента до 89,55 долара за барел.

Днес пазарите в САЩ ще останат затворени, тъй като в страната е обявен почивен ден заради Деня на Мартин Лутер Кинг.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 21.01.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още