IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бум на милиардерите в Хонконг

Въпреки мрачните прогнози за съдбата на Хонконг след връщането му на Китай островът процъфтява

12:55 | 17.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бум на милиардерите в Хонконг

Медиите предричаха тежки времена за Хонконг след връщането на бившата британска колония на Китай през 1997 г., някои дори го определиха като „краят на Хонконг“. Десетилетие по-късно обаче градът процъфтява, а класацията на списание Forbes на 40-те най-богати хора на острова се състои изцяло от милиардери. Пет години по-рано в Хонконг имаше само десетина милиардери, подчертава Forbes.

Зад този бум се крият предприемачи, преуспели в бързо менящия се и процъфтяващ бизнес със земя в Китай. Континентален Китай, фокусиран върху разцвета на икономиката си, дава широко поле за изява за професионалистите от Хонконг.

Градът се възползва и от благоприятната политика на ръководството в Пекин, което иска да покаже на света, че успешното му стопанисване на Хонконг предвещава добро и за Тайван – демокрация, която фактически се радва на независимост от комунистическото управление в Китай, коментира Forbes. Както и преди 1997, Хонконг остава популярен сред чуждестранните компании, които, привлечени от стабилната законодателна система и открития капиталов пазар, търсят печалба от китайския бум.

Богатствата на мнозина от включените в класацията са се увеличили за последната година благодарение на ръста на индекса Hang Seng, който в доларово изражение е скочил с 40% през 2007. Нови попълнения в списъка като Тан Ию (с чисто състояние 3,3 млрд. долара), председател на веригата магазини за обувки Belle Holdings, са станали милиардери за една нощ след големи IPO-та. Богатствата на предприемачи като Джозеф Лау (5,5 млрд. долара) и Лъ Шау Къ (23 млрд. долара) са нараснали вследствие ръста на акциите.

Притокът на чуждестранни капитали и инвестиции изпратиха нагоре цените на наемите на офиси с над 20%, като по този начин вдигнаха цените на имотите и увеличиха състоянията на строителните предприемачи и собственици на земя в Хонконг. Сред тях са Ли Ка-шин, начело в класацията, чието богатство е достигнало 32 млрд. долара от 22 млрд. долара преди година.

При толкова много пари наоколо не е чудно, че банките и финансовите институции в Хонконг се справят доста добре. Така в списъка се включват Дейвид Шоу-Йе Уан (1 млрд. долара), председател на Dah Sing Financial, и семейството на Дейвид Ли (1,4 млрд. долара), председател на Bank of East Asia.

Операторите на казина Станли Хо (9 млрд. долара) и Луи Чъ Уо (2,7 млрд. долара) пък се възползват от разцвета на Макао като мека на хазарта.

Класацията на Forbes е съставена на база цени на акции и валутни курсове към 4 януари 2008. Частните компании са оценени въз основа на съотношенията цена/печалба и цена/продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още