IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Citigroup с рекордна загуба за 196-годишната си история

Merill Lynch пък привлече финансиране в размер на 6,6 млрд. долара, продавайки привилегировани акции

15:34 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Citigroup с рекордна загуба за 196-годишната си история
Американската инвестиционна банка Citigroup обяви най-голямата загуба в 196-годишната си история. Причина за това стана разразилата се в САЩ ипотечна криза, която е довела до отписване на активи на стойност 18 млрд. долара, съобщават от институцията. Така Citigroup става най-силно засегнатата до момента банка, след като преди няколко седмици от швейцарската UBS отписване на активи за 10 млрд. долара.

Нетната загуба на Citigroup за четвъртото тримесечие на 2007 година възлиза на цели 9,83 млрд. долара, което разделено на броя на акциите показва загуба от 1,99 долара на ценна книга. За сравнение, през съпоставимия период година по-рано банката отчете печалба от 5,1 млрд. долара (1,03 долара на акция). Анализаторите очакваха далеч по-ограничена загуба, която да възлиза на 97 цента за акция, но се предвиждаше да бъдат отписани активи за 24 млрд. долара, предава Bloomberg.

Заради трудностите банката ще бъде принудена да освободи 4 200 свои служители, а дивидентът за акционерите ще бъде намален от 54 на 32 цента за акция, което представлява понижение от 41 на сто. Съкращаването на дивидента ще доведе до спестяването на 4,4 млрд. долара.

С оглед тежката ситуация Citigroup привлече чуждестранен капитал в размер на 14,5 млрд. долара през последните месеци. Това стана на два пъти от ноември насам, като първоначално бяха получени 7,5 млрд. от група инвестиционни фондове и арабски бизнесмени, а впоследствие бяха привлечени още 6,9 млрд. от държавния инвестиционен фонд на Сингапур.

Днес стана ясно, че друга от водещите инвестиционни банки в САЩ, която търпи значителни загуби от кризата – Merill Lynch, е привлякла финансиране в размер на 6,6 млрд. долара, продавайки привилегировани акции на инвестиционна група, включваща фондът от Кувейт Kuwaiti Investment Authority, японската Mizuho Financial Group и други инвеститори от Азия и Близкия Изток.

Причината за този ход на Merill Lynch са очакванията, че институцията ще бъде принудена да отпише активи на стойност 8,4 млрд. долара. Капиталовата инжекция, която получава институцията е втора за последните седмици, след като през декември бяха привлечени 6,2 млрд. долара от сингапурския Temasek Holdings и Davis Selected Advisors LP.

През следващите дни се очакват отчетите на JP Morgan, който трябва да бъде публикуван утре и на Bank of America, който ще бъде оповестен следващата седмица. Прогнозите са, че JP Morgan ще покаже спад на печалбата от 31 на сто, докато тази на Bank of America ще отчете спад от 80 на сто.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още