IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's: Рейтингът на САЩ под натиск, ако няма социални реформи

Кризите на пазара на имоти и кредити са сред по-спешните, но не толкова сериозни проблеми, смятат от кредитната агенция

17:43 | 11.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's: Рейтингът на САЩ под натиск, ако няма социални реформи
Рейтингът на щатските държавни облигации може да се окаже под натиск в дългосрочен план, ако правителството не осъществи реформи в социалната сфера и здравеопазването, предупредиха от Moody's Investors Service.

В дългосрочен план двете програми са най-голямата заплаха пред финансовото благополучие на САЩ и рейтинга „Aaa“, е заявил вицепрезидентът на Moody's Стивън Хес.

В годишния си доклад за страната агенцията за кредитен рейтинг пояснява, че сред по-спешните, но не толкова сериозни предизвикателства са кризите на пазара на имоти и кредити, които вероятно ще се отразят в забавяне на ръста през следващите тримесечия, въпреки че намаляване на лихвите може да спомогне за поддържане на ръста.

Бюджетният дефицит, който достигна минимум за администрацията на Буш от 1,2 на сто от БВП през миналата фискална година, може да нарасне вследствие на кредитната криза и ниските корпоративни печалби“, смята Хес.

Той отбелязва, че положителната тенденция в реалния ръст на БВП и бързият ръст на износа сигнализират, че евтиният долар и добрият икономически ръст в световен мащаб започват да обръщат тенденцията при рекордния дефицит по текущата сметка на САЩ.

Ръстът на реалния БВП беше 4,9 на сто на годишна база през третото тримесечие спрямо 3,8 на сто през второто. Износът се е увеличил през последните две тримесечия на 2007 с най-бързо темпо от няколко години.

По думите на Хес финансирането на дефицита е почти изцяло в щатски долари и кредитоспособността на САЩ не е засегната.

От агенцията подчертават, че рейтингът „Aaa“ за държавните облигации, както и стабилната перспектива за страната се подкрепят от умерената степен на задлъжнялост на правителството и от размера и разнообразието на икономиката.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 11.01.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още