IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия практически забранява износа на пшеница и ечемик с нови високи мита

От края на януари износителите ще трябва да плащат мито в размер на 40% от цената на зърното

13:44 | 11.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Русия практически забранява износа на пшеница и ечемик с нови високи мита
Русия въвежда много високи износни мита за пшеницата и ечемика от 28 януари, съобщава вестник Ведомости, цитирайки решение на руското правителство, целящо балансиране на вътрешния пазар и спиране на покачването на цените на зърното.

От края на януари износителите ще трябва да плащат мито в размер на 40% от цената на зърното, но не по-малко от 105 евро/т за пшеницата и не по-малко от 70 евро/т за ечемика.

В тази връзка от Зърнения съюз на Русия коментират, че търговците биха предпочели пълната забрана за износ пред високите мита, тъй като при забрана на износа няма да трябва да плащат глоби в случай на неизпълнение на сключени договори за износ, защото ситуацията ще се числи към т.нар. форсмажорни обстоятелства. В момента, ако в края на месеца някой търговец има неизпълнени задължения по договори за износ, той трябва да продаде зърното на загуба, плащайки завишените мита за своя сметка. Според запознати обаче такива износители ще бъдат малко, тъй като неофициалната информация за възможността за въвеждане на високи мита за износа на зърно не е отскоро.

Търговци смятат, че правителството въвежда високи мита, а не пълна забрана, заради продължаващите преговори за влизане на Русия в Световната търговска организация (СТО).

Анализатори прогнозират, че във връзка с високите мита, които фактически представляват забрана за износ, търговците ще побързат да изнесат през януари около 1 млн. т зърно, докато през януари 2006 г. износът е бил 600 хил. т. Предвижданията са за периода от юли 2007 г. до края на януари 2008 г. Русия, която е сред най-големите износители на зърно в света, да изнесе около 13 млн. т.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още