IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ново понижение в цената на петрола

Котировките паднаха на сесията в Ню Йорк, но речта на Бернанке върна оптимизма

09:19 | 11.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ново понижение в цената на петрола
Цената на петрола регистрира ново понижение по време на борсовите сесии в Ню Йорк и Лондон. Поредният спад на котировките се дължеше главно на опасенията, че САЩ ще изпаднат в рецесия, което силно ще ограничи търсенето на суровината. Нещата обаче се промениха частично след снощното изявление на ръководителя на Федералния резерв Бен Бернанке, от което стана ясно, че нови понижения на лихвите биха довели до силен импулс за икономиката на страната.

По време на търговската сесия в САЩ контрактите с доставка през февруари за американския лек суров петрол отстъпиха с 2,1 на сто (1,96 долара) до 93,71 долара за барел, което е най-ниското ниво за последните две седмици. Изказването на Бернанке обаче доведе до възстановяване на около половината загуби, като на електронната търговия цената на черното злато към момента се увеличава до 94,42 долара за барел.

За обръщането в посоката на търговия повлияха и новините около ситуацията в Нигерия, където размириците продължават. Това влияе негативно на цената на петрола, тъй като страната е най-големият производител на суровината на африканския континент. Друг фактор, който вече втори ден действа по посока спад в цените, е докладът на на Goldman Sachs, според който Япония и САЩ, които заедно потребяват около 30 на сто от петрола в световен мащаб, са изправени пред сериозна заплаха от рецесия, предава Bloomberg.

На борсата в Лондон февруарските фючърси отстъпиха с 2,15 долара (2,3 на сто) до най-ниската цена на затваряне от 20 декември насам при 92,22 долара за барел. Впоследствие котировките на Брента тръгнаха нагоре и в азиатската търговия достигат 92,87 долара за барел.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 02.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още