IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай започва борба с инфлацията, ще контролира търговците

Властите ще предприемат временна намеса на пазара за овладяване на скока в цените на храните и горивата

14:27 | 10.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Китай започва борба с инфлацията, ще контролира търговците
Правителството на Китай започва активна борба срещу високата инфлация в страната. Последните мерки, които бяха обявени от властите, са високи глоби за търговците и производителите, които предприемат увеличения в цените на стоките от първа необходимост, съобщава ВВС.

Високите цени на горивата и храните водят до социално напрежение в страната, което е сред основните причини за правителствената намеса. Само през ноември например цените на хранителните продукти са се увеличили с 18 на сто, като най-много е поскъпнало свинското месо (50 на сто).

През последните 20 години китайското правителство прави опити да изостави контрола върху цените в резултат на опитите за отваряне на местното стопанство и създаването на пазарна икономика. За този период цените на стоките от първа необходимост са нараснали значително, което води дотам, че между 30 и 50 на сто от доходите на населението се харчат за такива продукти.

Сред останалите мерки, които се прилагат за борба с инфлацията, са неколкократното увеличение на лихвения процент в страната, както и на изискванията за минимални задължителни резерви на търговските банки. До този момент обаче те не дават нужния резултат, което изисква прилагането и на други средства.

Така Китай е втората голяма държава, която през последните месеци решава да въведе контрол върху цените на хранителните стоки. В края на октомври подобно изявление беше направено и в Русия, където обявиха контрол върху продажните цени на хляба, сиренето, яйцата и олиото.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още