IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергийният холдинг „ЕЭС России” продава на борсата над 7% от акциите

Предвижда се акциите да се търгуват на чужди борси при минимална цена 32 рубли (1,3 долара) и минимален пакет акции от 10 млн. броя

14:58 | 09.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Енергийният холдинг „ЕЭС России” продава на борсата над 7% от акциите
Енергийният холдинг „ЕЭС России” започва от днес да приема заявки за покупка на 7,43% от акциите си, по решение на съвета на директорите на компанията от 27 декември миналата година, съобщи вестник Ведомости.

Основни акционери в холдинга са държавата с 52,68% от акциите, Газпром с 10,5% и Норникел с 3,52%. Приходите на компанията за първото полугодие на 2007 г. възлизат на над 503 млрд. рубли (20,6 млрд. долара), чистата печалба – на 18,7 млрд. рубли, а задълженията – на 16,8 млрд. рубли.

Предвижда се акциите да се търгуват на чуждестранни борси при минимална цена за акция 32 рубли (1,3 долара) и минимален пакет акции от 10 млн. броя.

Предполага се, че интерес към големи пакети акции на холдинга ще имат руската Външнотърговска банка (ВТБ), както и големи енергийни компании като италианската Enel и германската E.ON и др.

Холдингът разчита за продаде всички планирани акции до март тази година, съобщават от ръководството. Ако това не стане, съветът на директорите ще реши какво да прави с неизкупените книжа. Намаляване на уставния капитал на холдинга обаче не се предвижда.

В резултат на започналата преди повече от година реорганизация и преструктуриране от юли 2008 г. холдингът, който притежава множество електроцентрали в цяла Русия, престава да съществува като такъв и се разделя на дъщерни компании.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още