IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японците вече не са сред най-големите спестовници

Домакинствата в страната са спестили едва 3,2 на сто от разполагаемите си доходи през 2006 г. спрямо 11,4 на сто през 1997 г.

12:51 | 09.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Японците вече не са сред най-големите спестовници
Японските домакинства, някога известни с навиците си по отношение на спестяването, са заделили рекордно малка част от доходите си през 2006 – с две трети по-малко, отколкото преди десет години, съобщи АФП, позовавайки се на данни на правителството.

Домакинствата в страната са спестили едва 3,2 на сто от разполагаемите си доходи през 2006 г. спрямо 11,4 на сто през 1997 г. Данните за 2007 още не са обявени.

"Нивото на доходите се понижи през последните години, а и застаряването на населението оказва натиск върху обема на спестяванията“, пояснява представител на кабинета.

Още не е ясно колко е голямо влиянието на застаряващото население върху общото ниво на спестяванията, но тенденцията за спада им със сигурност ще продължи, добавя той.

Някога японците се смятаха за едни от най-големите спестовници в света, като делът на спестяванията на домакинствата достигна 23 на сто през 1975 г. През последните години обаче поколението, при което имаше бум на раждаемостта (родените в периода 1946-1964 г., т. нар. „babyboomers“), започнаха да се пенсионират и съответно да харчат спестяванията си.

В същото време годините на икономическа стагнация и дефлация оказаха натиск върху заплатите, а ниските лихви слабо насърчават хората да откриват банкови депозити.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още